טיפול בדיכאון

פסיכותרפיה

פסיכותרפיה מוגדרת כטיפול בינאישי – טיפול המבוסס על קשר אנושי (ובראש ובראשונה תקשורת מילולית) המותאם אישית למטופל.

פסיכולוגים בצפון משתמשים בשילובי פסיכותרפיה שונים, וקיימים מאות, אם לא אלפי זרמים שונים של פסיכותרפיה. עם זאת, מרביתם הם למעשה נגזרות (קרובות יותר או פחות ל"מקור") של כמה גישות פסיכותרפיה בסיסיות. מבין הגישות הללו, כמה זכו למחקר אובייקטיבי מעמיק, שמצא אותן גישות פסיכותרפיה כיעילות ובטוחות בטיפול במגוון הפרעות נפשיות:

1. פסיכודינמיקה

אולי הסוג הוותיק ביותר של פסיכותרפיה, שפותח על ידי אבי הפסיכואנליזה זיגמונד פרוייד, והתפתח במהלך השנים מתרומותיהם של פסיכולוגים רבים. המטרה העיקרית בגישה פסיכו תרפויטית זו היא יצירת "insight"- הבנה עצמית עמוקה של קונפליקטים, בדרך כלל לא מודעים. הנחת היסוד היא כי קונפליקטים ויחסי אנוש בעבר, בייחוד בתקופת הילדות המוקדמת, משפיעים בצורה מכרעת על מצבו העכשוי של המטופל.
הגישה כאמור קיימת יותר מ-120 שנה, וכמעט ואין מצב רפואי או נפשי בו יעילות השיטה לא נבחנה. במצבים מסוימים יעילות השיטה זכתה להוכחה מחקרית חד משמעית, ביניהם טיפול בהפרעות במצב הרוח וטיפול בהפרעות אכילה כגון אנורקסיה נרבוזה.

2. טיפולים אינטר – פרסונליים

פסיכותרפיה בינאישית מתמקדת בדפוסי ההתנהגות, החשיבה והרגשות המעורבים ביחסים בינאישיים. המטרה היא לטפל ביחסים בינאישיים, שעלולים להוות את הגורם או גורם מחמיר בחלק נכבד מן ההפרעות הנפשיות. ההתמקדות היא בארבעה אספקטים עיקריים של יחסי אנוש:

1. אבל (על כל סוג של אובדן, בין אם בעקבות מוות ממש ובין אם בעקבות נתק)
2. מריבות בינאישיות
3. שינויי תפקיד (מעבר מרווקות לחיי נישואים, הורות וכו')
4. חסר או פגמים בכישורים בינאישיים.

3. ראיון מוטיבציוני

"שיחת מוטיבציה" שמטרתה להעלות את הדחף הפנימי לשנות ולטפל בהפרעות נפשיות, רפואיות, התנהגותיות ומחשבתיות מצידו של המטופל. המרכיבים העיקריים של הראיון המוטיבציוני כוללים:
• אמפתיה וביטויי תמיכה מצד המטפל
• עזרה בגילוי סתירות בין האמונות והערכים הכלליים של המטופל לבין התנהגויות בפועל. לדוגמא, מטופל שדוגל בעזרה עצמית,
שמירה על בריאות ואחריות אישית, אך אינו מנסה להפסיק לעשן.
• הבנה של הנטיה הטבעית (מצד המטופל) להתנגד לשינויים, ונסיון להתמודד עימה.
• הגברת האמונה העצמית של המטופל, או "אמונה ביעילות אישית"- הביטחון ביכולת העצמית, עצמונית או באמצעות טיפולים שונים, להוביל לשינוי.
הגישות הללו הן כאמור רק חלק קטן מבין הגישות השונות של פסיכותרפיה, וזכו להוכחה מחקרית בלתי מוטלת בספק כיעילות ובטוחות במגוון הפרעות נפשיות וכלליות.