יש נשים שסמוך ללידה או אחריה מתחילות לסבול מדיכאון. הדבר יכול להתבטא בעצב עמוק, חרדות, כאבי ראש וכאבים אחרים. לאחר הלידה הדיכאון משפיע בצורה קשה על הקשר בין הרך הנולד לבין האם ומשפיע קשות על התפתחות התינוק. יש מוסכמה חברתית שנשים אוהבות את התינוק מרגע הלידה.
המוסכמה הזאת גורמת לנשים שסובלות מדיכאון לאחר לידה להתבייש מהתופעות ולנסות להסתיר אותן. ההסתרה וההתכחשות גורמות להחמרה במצב. דיכאון לאחר לידה מופיע אצל 5% (בערך) מהנשים. תרופות נוגדות דיכאון אינן באות בחשבון אם האם מניקה מפני שהתרופות עוברות לתינוק דרך חלב אימו והן יכולות להזיק להתפתחות התינוק. מחקרים מראים שלתינוקות לאם הסובלת מדיכאון יש בעיות בהתפתחות השכלית והמוטורית. מאחר שתרופות מזיקות לתינוק המוצא היחיד הוא טיפול אצל פסיכולוג.
מאחר ויש נטייה להסתיר את הדיכאון לא פעם יש עיקוב הפניה לטיפול והמצב מחמיר ויכול לגרום להתפתחות מחלות ותופעות פיזיות שונות. אצל נשים לאחר לידה בדרך כלל יש בעיות בהפרשת צואה. במצב של דיכאון יכול להתפתח קוליטיס שהיא מחלת מעיים שמתחילה בדרך כלל ברקטום. אחד התופעות המציקות ביותר אצל נשים לאחר לידה היא חוסר היכולת ליהנות או לשמוח משום דבר ובמיוחד לא מהתינוק.
חוסר האנרגיות שחשות הנשים מוסבר בעייפות כתוצאה של הלידה. מה שמביא בדרך כלל נשים לטיפול פסיכולוגי הוא אובדן השמחה וההנאה. נשים עם קריירה בעלות שמחת חיים שהופכות פתאום לצל של עצמן הן הראשונות להגיע אל הפסיכולוג. אין ספק שאם מדברים על פסיכולוג רפואי בבקעת אונו הוא בטוח יכול לעזור במצבים כאלה.
יש משפחות בהן הבעל או האם של היולדת מרגישים שמשהו לא בסדר והם מדרבנים את האם הסובלת ללכת לטיפול. אבל יש נשים שכושר ההסתרה שלהן כל כך טוב שלוקח זמן עד שמישהו מתעורר ושם לב. הטיפול יכול להיות קצר בין 10 לשתים עשרה פגישות, בתנאי שהדיכאון לאחר לידה לא הוסתר זמן רב מידיי והפך בינתיים לדיכאון קליני.
טיפול פסיכולוגי מוקדם ככל האפשר אחרי הלידה יחסוך ייסורים, כאב לב, הרגשת אשמה, עיכוב בהתפתחות התינוק ובושה. זאת לא בושה ללכת לפסיכולוג, בדיוק כמו שזאת לא בושה ללכת לרופא אורטופד.